Приветствую Вас Гость | RSS



Головні новини

Новини

Архів

Меню

Статистика
Система Orphus

Главная » 2014 » Август » 11 » Лікар-епідеміолог С.В. Клочан: Трихінельоз широко розповсюджений в усіх кліматичних зонах
09:04
Лікар-епідеміолог С.В. Клочан: Трихінельоз широко розповсюджений в усіх кліматичних зонах
Трихінельоз
Трихінельоз - тяжке паразитарне захворювання людей та тварин, яке пов'язане з паразитуванням в їх організмі трихінел. Трихінельоз широко розповсюджений в усіх кліматичних зонах і має тенденцію до збільшення кількості природних осередків, які на сьогодні зареєстровані в Україні.

Збудником трихінельозу є дрібна нематода.

Паразитують трихінели в організмі свиней, вовків, лисиць, барсуків, куниць, ведмедів, диких кабанів, їжаків, мишей, щурів, хижих птахів. Існують природні та синантропні осередки інвазії. В природних осередках джерелом інвазії є дикі тварини (вовки, лисиці, барсуки). Синантропні осередки формуються при заносі інвазії із природних осередків, при поїданні домашніми тваринами (свинями, собаками, кішками) падалі, синантропних гризунів (мишей, щурів), залишків продуктів харчування, забою, заражених трихінелами.

Людина заражається при вживанні в їжу сирого чи недостатньо термічно обробленого м'яса домашніх або диких тварин. При трихінельозі чітко виражена сезонність реєстрації захворюваності, яка збігається з періодом масового забою домашніх свиней та сезону полювання. Тим, хто займається мисливством ніколи не треба забувати про те, що не можна вживати в їжу м'ясо диких тварин без попередньої ветеринарної експертизи, це небезпечно для здоров'я, а інколи і життя.

За повідомленням ДЗ «Центральна санітарно - епідеміологічної станції МОЗ України», у І півріччі поточного року зареєстровано 3 випадки трихінельозу серед людей, у т.ч. 2-у Київській та 1 - у Миколаївській областях. За період 2011- 2012 років зареєстровано 5 спалахів трихінельозу у Херсонській (2), Чернівецькій, Миколаївській, Чернігівській областях. Реєструвались групові випадки трихінельозу і на території Харківської області (Ізюмському, Золочівському, Лозівському районах у 1998, 2002, 2005 роках).

Протікає трихінельоз з вираженими симптомами інтоксикації та алергічними проявами. Перші ознаки захворювання (слабкість, підвищення температури, головний біль) виникають через 2-3 тижні після вживання страв із м'яса чи дичини. Пізніше з'являється набряк обличчя, виражені м'язові болі, різноманітні висипання на шкірі, в тяжких випадках -ускладнення з боку серцево - судинної системи (розвиток міокардиту). Імунітет після перенесеної хвороби нетривалий та нестійкий, можливі повторні захворювання. Трихінельоз не відноситься до групи контактних інфекцій, тому спілкування з хворим не становить загрози здоров'ю оточуючих. Пам'ятайте! Трихінели не гинуть при звичайній термічній обробці м'яса, його копченні, засолюванні чи заморожуванні і щоб не заразитися трихінельозом необхідно:

• вживати в їжу м'ясо диких та свійських тварин тільки після проведення ветеринарної експертизи;

• не купувати м'ясо та м'ясопродукти на стихійних ринках;

• знищувати залишки забою тварин, не допускати в згодовуванні домашніх тварин, особливо свиней, залишків м'яса диких тварин;

• проводити дератизацію у домоволодіннях.

Лікар-епідеміолог Смілянського міськрайонного управління
ГУ Держсанепідслужби у Черкаській області Клочан С.В.
Если вы нашли грамматическую ошибку, пожалуйста, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter чтобы сообщить про это нам.

Поделись новостью с друзьями









Читать еще новости:
Категория: Медицина | Теги: медицина | Рейтинг: 0.0/0












редакция



VL Tregubov © 2018
При любом использовании материалов и новостей сайта ссылка на Смеляночка обязательна, а для интернет-ресурсов гиперссылка на info-smila.ck.ua. Редакция может не разделять точку зрения авторов статей и ответственности за содержание републицируемых материалов и новостей не несет.